آینده مال ها به کدام سمت میرود ؟
4 : آینده مالها به کدام سمت میرود؟
مالهاي تجاري در سالهاي اخير در ايران بهشدت افزايش و در نقاط مختلفي توسعه يافتهاند. وضعيت فعلي مالهاي كشورهاي غربي و آينده آنها ميتواند آينده دورتر مالهاي ايران نيز به حساب بيايد.
مال «اسكويلكيل» مشتریان خيلي كمي دارد و با اینکه هنوز باز است و فروشگاههايي در آن فعالاند، ديگر شور و حال سابق را ندارد و بخشهاي زيادي از آن، ديگر كار نميكنند. ۱۰ سال پيش، اين مال با ۹۰ فروشگاهش داراي رونق فراواني بودند و شور زندگي زيادي در آنها ديده ميشد. نوجوانهاي زيادي به آنجا ميرفتند و جشنوارههاي متعددي در آن برگزار ميشد. رستورانهايش فعال و شلوغ بود. مدير يكي از رستورانهاي آنجا ميگويد: «رستوران پر از آدم بود. ما ميليونها تماس در روز داشتيم كه ميپرسيدند هنوز باز هستيد يا نه؟» مديريت اين مال، در ماه می امسال تصميم گرفت كه روزهاي تعطيلي مستاجران باقيمانده در اين مجتمع را از ۶۰ روز در سال به ۹۰ روز افزايش دهد.
پيشبيني شده است كه تا سال ۲۰۲۲، از هر چهار مال در امریکا يك مال از حوزه فعاليت تجاري خارج شود. مالها قرباني تغيير ذائقه مشتريان، افزايش شكاف ثروت و استقبال مشتريان از خريد آنلاين شدهاند. طبق پيشبيني كارشناسان، تنها در سال جاري ميلادي ممكن است ۸ هزار و ۶۰۰ فروشگاه بسته شوند كه بسياري از آنها شعبههاي برندهاي معتبر هستند. امسال تاكنون ۵ هزار و ۳۰۰ شعبه از فروشگاههاي خردهفروشي تعطيل شدهاند كه در ميان آنها، نامهاي بزرگي مثل «سيرز»، «مكيز»، «جيسيپني» و «كيمارت» ديده ميشوند. در ماه مارس شركت «سيرز» كه يك هلدينگ مالهاي زنجيرهاي و مالك فروشگاههاي «كيمارت» است، اعلام كرد كه شك بزرگي دارد در اين كسبوكار باقي بماند و ۳۰۰ فروشگاه خود را تعطيل خواهد كرد. در ماه آوريل، شركت «پيلس» اعلام كرد كه ۴۰۰ فروشگاه كفش خود را به عنوان بخشي از برنامه اعلام ورشكستگي خود تعطيل خواهد كرد كه اين ميزان، جدا از ۴۰۰ فروشگاه ديگر است كه هماكنون برنامهريزي براي تعطيلي آنها انجام شده است. مجموعه مالهاي «ريديوشاك» طي دو سال دو بار اعلام ورشكستگي كرده است. امسال ۹ فروشگاه زنجيرهاي خردهفروشي ملي در امریکا مدارك مربوط به ورشكستگي را پر كردهاند.
از بين رفتن مشاغل محلي بزرگترين اتفاقي است كه كارشناسان آن را آخرالزمان خردهفروشي مينامند. از سال ۲۰۰۲، فروشگاههاي زنجيرهاي ۲۵ درصد از مشاغل خود، معادل ۴۴۸ هزار شغل، را از دست دادهاند و در عين حال، تعداد تعطيلي فروشگاهها در امسال، از بدترين آمار تعطيلي فروشگاهها در زمان ركود بزرگ در سال ۱۹۲۹ نيز پيشي گرفته است. در اين بين، رشد خردهفروشيهاي آنلاين نتوانسته اين زيانها را جبران كند و بخش تجارت الكترونيك ظرف ۱۵ سال گذشته، تنها ۱۷۸ هزار شغل به تعداد مشاغل افزوده است. این روند جهانی، توجیه تاسیس مالهای جدید در ایران را با ابهام جدی مواجه میکند.
منبع: Time.com به نقل از کانال in Retail